Υποχρεώσεις ανάδοχου

Ο νονός δηλαδή ο ανάδοχος γονέας κατέχει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη ζωή του παιδιού σας, καθώς θα βρίσκεται δίπλα του σε όλα του τα βήματα.
Κατ' αρχάς ονομάζεται ανάδοχος επειδή αναλαμβάνει και αναδέχεται να διδάξει την πίστη και να φροντίσει στο εξής να ζήσει χριστιανική ζωή ο βαπτιζόμενος. Ομολογεί και δίνει υπόσχεση στο Θεό ότι θα κατηχήσει Ορθόδοξα τον βαπτιζόμενο και ότι θα γίνει καλός χριστιανός. Δηλαδή δεν έχει υποχρέωση ο νονός μόνο να παίρνει δώρα στο βαπτιστήρι, αλλά κυριότερα να φροντίζει για την πνευματική προκοπή του βαπτιζομένου, γι' αυτό ονομάζεται και πνευματικός πατέρας ή μητέρα. Έτσι ο ανάδοχος (νονός) πρέπει να είναι υποχρεωτικά ορθόδοξος και ευσεβής χριστιανός διότι εάν δεν είναι τότε πως θα υποσχεθεί στον Θεό ότι θα κάνει όλα αυτά τα πράγματα την στιγμή που δεν τα πιστεύει ή δεν τα γνωρίζει ο ίδιος;
Η σχέση που δημιουργείται ανάμεσα σε ανάδοχο και νεοφώτιστο είναι μια σχέση τρυφερή, μια σχέση στοργική, μια σχέση αγάπης. Αφετηρία της σχέσης αυτής είναι το μυστήριο της βάπτισης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής αλλά και της εκδήλωσης που συνήθως ακολουθεί, ο νονός / νονά παρευρίσκεται δίπλα στους γονείς και το παιδί και συμμετέχει ενεργά σε πολλές διαδοχικές στιγμές.
Η συγκίνηση που θα γεννηθεί μέσα από αυτές θα αποτυπωθεί στη μνήμη του και θα εγκαινιάσει την αγάπη με την οποία θα γεμίσει ο ένας για τον άλλο. Τη μέρα της βάφτισης ο άνθρωπος αυτός, για πρώτη φορά σαν πνευματικός πατέρας/ μητέρα, θα κρατήσει το μωρό σας στην αγκαλιά του/της. Η συμβολή του νονού/της νονάς για την τέλεση του μυστηρίου είναι μεγάλη καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις που χαρακτηρίζουν τη σημαντική θέση που κατέχει την ημέρα αυτή. Μάθετε όλα όσα καλείστε να φροντίσετε και ζήστε την κάθε στιγμή χαράς και συγκίνησης.
Στις υποχρεώσεις του νονού είναι να έχει προμηθευτεί το Βαφτιστικό Κουτί. Είναι το κουτί που τοποθετούνται τα ρουχαλάκια και τα αξεσουάρ (παπούτσια, καπελάκι) του μωρού σας. Διαλέξτε παλ χρώματα και απαλά υφάσματα με το δικό σας γούστο και την δική σας αισθητική. Ακόμα, μέσα στο κουτί θα βάλετε τις πετσέτες (μεγάλη για το μωρό και μικρή για τον ιερέα) και τα λαδόπανα (εσώρουχα που θα φορέσει το μωρό για απορροφηθεί το λάδι του μυστηρίου).  Τέλος, το λάδι και το σαπούνι συμπληρώνουν όλα όσα πρέπει να βρίσκονται μέσα στο βαφτιστικό κουτί.
Επίσης, ο νονός πρέπει να αγοράσει το σταυρό του μωρού, τα μαρτυρικά και τη λαμπάδα. Φροντίδα του ανάδοχου γονέα είναι και τα μαρτυρικά πάνω σε ένα μαξιλάρι ή μέσα σε ένα όμορφο κουτάκι. Μικρής ηλικίας παιδιά-καλεσμένοι τα καρφιτσώνουν στο πέτο των «μαρτύρων».
Βέβαια, οι υποχρεώσεις του νονού δεν σταματούν την ημέρα της βάπτισης, καθώς είναι ένα πρόσωπο που πρέπει να βλέπει το παιδί και να το χαίρεται.

Tips

  • Ο ανάδοχος έχει την υποχρέωση, μετά τη βάπτιση, να πάει το μωρό ντυμένο με τα βαπτιστικά και τη λαμπάδα του, τρεις φορές στην Εκκλησία, για να λάβει αυτό τη Θεία Κοινωνία. Την τρίτη φορά η λαμπάδα παραμένει στην Εκκλησία.
  • Ο νονός-ά αναλαμβάνει να διδάξει την πίστη και να φροντίζει στο εξής να ζει το μωρό Χριστιανική ζωή. Δηλαδή ο ανάδοχος φροντίζει για την πνευματική προκοπή του, γι' αυτό ονομάζεται και Πνευματικός γονιός.