Η «γλώσσα» των λουλουδιών

Τα λουλούδια συνοδεύουν κάθε σημαντική στιγμή της ζωής μας και έχουμε μάθει πια να τα συνοδεύουμε με κάθε εκδήλωση χαράς, ευτυχίας και αγάπης.
Ξέρετε βέβαια ότι τα λουλούδια συνδυάζονται με κάποια συναισθήματα ή γενικότερα έχουν κάποια γλώσσα επικοινωνίας.
Από την αρχαία Ελλάδα υπήρχαν κάποιοι κωδικοί για κάθε λουλούδι, έτσι όταν ήθελε κάποιος να δείξει την αγάπη του, το έκανε απλά και μόνο με ένα λουλούδι.
Ένα τόσο σημαντικό «σύμβολο» δεν μπορούσε να λείπει από το μυστήριο του γάμου, που έχει άμεση σχέση με το βαθύτερο αίσθημα του ανθρώπου, την αγάπη και κατ’ επέκταση την κοινή συμβίωση, την αφοσίωση.
Στην αρχή το έθιμο των λουλουδιών ξεκίνησε από τη νύφη η οποία φόρεσε άνθη πορτοκαλιάς. Από τότε όλες οι νύφες συνηθίζουν να φορούν διάφορα άνθη λουλουδιών στα μαλλιά τους και να τα κρατούν στο χέρι. Σήμερα η ανθοδέσμη είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το ύφος του νυφικού, απόλυτα    συνυφασμένη με το στολισμό, αφού φτιάχνεται από τα ίδια ή παρόμοια λουλούδια.
Πόσα ξέρετε όμως για αυτή την πολυσυζητημένη «γλώσσα» των λουλουδιών;
Ξέρετε τι συμβολίζουν ; Εμείς σας δίνουμε κάποιες εξηγήσεις για τους κώδικες της αγάπης : Τριαντάφυλλο και ειδικά μπουμπουκάκι, δείχνει αγάπη, από αυτόν που το προσφέρει και αγνότητα (μην πανικοβάλλεστε) αισθημάτων.
Ο κρίνος έχει μείνει ότι είναι τα λουλούδια της αγνότητας στον κώδικα της αγάπης όμως σημαίνουν υπόσχεση ευτυχίας και χαράς και…πολλά-πολλά άλλα κρυφά μηνύματα. Η μαργαρίτα δεν κάνει για τις ανυπόμονες, γιατί συμβολίζει υπομονή και αθωότητα (άρα δε μας κάνει). Ο νάρκισσος έχει ταυτιστεί με την γοητεία, αλλά καλό είναι να τα συμπεριλάβετε στην ανθοδέσμη σας γιατί δείχνει ότι ο άνδρας που σας την προσφέρει επιθυμεί την επίδρασή σας. Ο πόθος συμβολίζει την πίστη και αν θέλετε να κρατήσετε τις παραδόσεις προτιμήστε άνθη πορτοκαλιάς που συμβολίζουν την αγνότητα, ή άνθη μηλιάς που δείχνουν ότι κάποιος προτιμάει εσάς. Το γιασεμί και η ορχιδέα συμβολίζουν ομορφιά και αισθησιασμό.
Για όλα αυτά, η ανθοδέσμη που θα κρατάτε στα χέρια σας την ώρα του μυστηρίου, ο στολισμός της εκκλησίας, τα ροδοπέταλα που θα ράνουν το ζευγάρι οι καλεσμένοι μαζί με το ρύζι, τα λουλούδια που θα υπάρχουν στα τραπέζια αν ακολουθήσει δεξίωση, είναι στοιχεία σημαντικά για την επιτυχία της βραδιάς και την ατμόσφαιρα που θα δημιουργηθεί.
Ξεκινήστε λοιπόν τώρα και αποταθείτε σε ένα καλό ανθοπωλείο, που έχει πείρα στις γαμήλιες τελετές. Πάρτε ιδέες, ακούστε προτάσεις και τιμές και αποφασίστε. Τέλος μην αφήνετε αυτές τις μικρές σημαντικές λεπτομέρειες για το τέλος, γιατί θέλουν χρόνο.