Γαμπριάτικο πουκάμισο στα μέτρα σου

Συνήθως φροντίζουμε για το ντεμπούτο, την ημέρα του γάμου μιας νύφης και όλες τις επιλογές που έχει όσον αφορά το στυλ νυφικού, το ύφασμα, το χρώμα, τα αξεσουάρ κ.λπ. Για τα “αγόρια”, παρόλο που έχουν λιγότερα πράγματα να ασχοληθούν, τα αφήνουμε τελευταία στιγμή και πολλές φορές στην τύχη. Η κομψότητα του μελλοντικού γαμπρού καθορίζεται από πολλές λεπτομέρειες που δεν αφορούν μόνο την επιλογή του κοστουμιού. Αν και το πουκάμισο μπορεί να μην φαίνεται σαν το βασικό στοιχείο μιας εμφάνισης, μιλήσαμε με συμβούλους μόδας που μας διαβεβαίωσαν ότι ένα πουκάμισο καθορίζει το υπόλοιπο σύνολο. Το τι πουκάμισο θα φορεθεί σε έναν γάμο εξαρτάται από τρία πράγματα: πρώτον, τον ενδυματολογικό κώδικα. Δεύτερον, με τι  νιώθετε άνετα να φοράτε και τρίτον, τι είναι καλύτερο για τον σωματότυπό σας. Άρα το καταλαβαίνουμε πολύ ξεκάθαρα ότι: το ανδρικό στυλ είναι πολύ πιο περίπλοκο και πιο εκλεπτυσμένο από ό,τι φαντάζεστε.

Καταρχάς, πριν αγοραστεί το πουκάμισο για το γαμπριάτικο κοστούμι, καλό είναι να έχετε κατά νου ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι γιακά, άρα διαφορετικοί τύποι κολάρων και η επιλογή τους εξαρτάται από την περίσταση, από το σχήμα προσώπου ή τον τύπο του λαιμού που έχετε. Όσοι έχουν κοντό λαιμό ή στρογγυλό πρόσωπο πρέπει να αποφεύγουν γιακάδες που καλύπτουν μέρος του λαιμού. Ενώ για μακρόστενα πρόσωπα και λεπτούς λαιμούς, ο αγγλικός λαιμός είναι ιδανικός. Και λέγοντας πουκάμισα με αγγλικό λαιμό, εννοούμε τα κλασικά πουκάμισα σε αγγλικό στιλ που διακρίνονται από το γεγονός ότι είναι κατασκευασμένα από απλά ματ υφάσματα χωρίς προσθήκη lycra ή lurex. Ταυτόχρονα, οι κατασκευαστές επιλέγουν μόνο υφάσματα υψηλής ποιότητας που θα διατηρήσουν την ελκυστική εμφάνιση του πουκαμίσου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, τα πουκάμισα αγγλικού στυλ, διακρίνονται από την απλότητά τους. Δεν είναι με ρίγες, τσέπες προσθήκης ή πλήθος εντυπωσιακών κουμπιών. Τέλος, σε ένα επίσημο πουκάμισο, τα κουμπιά που το κλείνουν είναι ορατά. Βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο ένα πιο επίσημο σχέδιο να κρύβει εντελώς τα κουμπιά αλλά αυτό γενικά δεν συνηθίζεται. Αυτή η «καθαρή» και μοντέρνα εμφάνιση φαίνεται η πιο κατάλληλη για ένα γάμο και συνδυάζεται υπέροχα με ένα παπιγιόν.

Το καλό γούστο αποτρέπει οποιονδήποτε να εμφανιστεί την ημέρα του γάμου του, φορώντας ένα πουκάμισο που έχει γιακά με κουμπιά, δηλαδή οι άκρες τους συγκρατούνται στη θέση τους με δύο κουμπιά. Αυτός ο τύπος είναι πολύ σπορ και δεν είναι κατάλληλος για να φορεθεί σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση. Καλύτερα να επιλέξετε ένα υπέροχο βραδινό γιακά που είναι κατεξοχήν κομψός. Γενικά, είναι προτιμότερο για όσους θα φορέσουν ένα σμόκιν ή ένα επίσημο κοστούμι, να μην το συνδυάσουν με γραβάτα αλλά με παπιγιόν ή με ascot, ο λεγόμενος λαιμοδέτης. Ένας άλλος δημοφιλής τύπος γιακά πουκαμίσου για σμόκιν είναι τα πουκάμισα με άκρη φτερού στο γιακά, το οποίο φοριέται στις πιο επίσημες εκδηλώσεις. Εάν επιλέγετε γιακά με άκρη φτερών, φροντίστε να φοράτε μόνο παπιγιόν. Το επίπεδο άνεσης είναι επίσης σημαντικό.  Έτσι, αν δεν σας αρέσει ή δεν αισθάνεστε άνετα με ένα παπιγιόν, μάλλον δεν είναι καλή ιδέα να φορέσετε ένα σμόκιν. Το ίδιο ισχύει και αν  κάποιος μεγαλόσωμος σωματότυπος, φορέσει ένα πουκάμισο με πιέτες.

Το πιο κομψό και επίσημο πουκάμισο για την ημέρα του γάμου είναι αυστηρά το λευκό. Χρώματα όπως το γαλάζιο και το μαύρο δεν ενδείκνυνται. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην επιλογή του λευκού τόνου του πουκαμίσου. Η επιλογή ενός καθαρού λευκού, ενός εκρού ή ενός μεταξωτού λευκού είναι κάτι διαφορετικό. Η επιλογή του λευκού χρώματος είναι απλή καθώς πρέπει να είναι σύμφωνη με τον τόνο του φορέματος της νύφης και ο λόγος δεν είναι «ρομαντικός» αλλά πρακτικός. Αν η νύφη φοράει ιβουάρ φόρεμα και ο γαμπρός ένα λευκό πουκάμισο, στις φωτογραφίες αυτό το τελευταίο θα ξεχωρίσει πάρα πολύ, δημιουργώντας μια οπτική ανισορροπία. Αν η νύφη έχει ιβουάρ ή λευκό μεταξωτό φόρεμα, προτείνουμε ένα λευκό μεταξωτό πουκάμισο και για τον γαμπρό. Το τελευταίο σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι οι μανσέτες. Αν και επί το πλείστον κρύβονται κάτω από ένα κοστούμι ή σμόκιν σακάκι, τα λίγα εκατοστά που είναι ορατά μπορεί να χαρακτηρίσουν ένα πουκάμισο ως επίσημο ή casual. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο βασικούς τύπους μανσέτας και στη συνέχεια να κάνετε μικρές αλλαγές στο σχήμα της μανσέτας. Οι στρογγυλεμένες άκρες είναι παραδοσιακά πιο κομψές και εκλεπτυσμένες ενώ οι ίσιες μανσέτες είναι λίγο πιο χαλαρές. Αυτοί οι τύποι μανσέτας είναι το πρότυπο για τα περισσότερα πουκάμισα. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε μια μανσέτα με ένα ή δύο κουμπιά, η οποία ουσιαστικά σχετίζεται απλώς με το σφίξιμο της μανσέτας. Οι μανσέτες με δύο κουμπιά είναι λίγο πιο μακριές και μπορούν να γίνουν πιο άνετες στον καρπό. Επίσης, θεωρούνται πιο επίσημες από τις αντίστοιχες με ένα κουμπί. Έτσι, για εσάς που θέλετε να ξεχωρίζετε, μια μανσέτα με δύο κουμπιά μπορεί να είναι η τέλεια ισορροπία παραδοσιακού και επίσημου. Όσο για τα μανικετόκουμπα θα προτείναμε κάτι απλό που να ταιριάζει με το υπόλοιπο στυλ σας. Για παράδειγμα, εάν φοράτε δαχτυλίδι ή ρολόι, τα μανικετόκουμπά σας θα πρέπει να ακολουθούν το παράδειγμά τους. Θα αποθαρρύναμε κάθε καινοτομία, όταν πρόκειται για ζητήματα τυπικότητας. Δεν θα σας πάρει κανείς στα σοβαρά με τα μανικετόκουμπα Mickey Mouse! Ακόμα κι αν ο γάμος δεν είναι πραγματικά τόσο επίσημος, μην ρισκάρετε κάτι τέτοιο.