Βαπτιστικά ρούχα

Τα πρώτα επίσημα ρούχα του παιδιού μας είναι τα βαπτιστικά .Είναι το ρούχο που φυλάσσεις ως κάτι πολύτιμο και το δείχνεις στο παιδί σου μετά από χρόνια χαμογελώντας με νοσταλγία

Τα βαπτιστικά ρούχα στην τελετή  επιτελούν όχι μόνο λειτουργικό, αλλά και συμβολικό χαρακτήρα. Συμβολίζουν την αγνότητα, τη λαμπρότητα της ψυχής και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Λέγονται δε φωτικά και συμβολίζουν την καινούργια λαμπρή και αμόλυντη ζωή του χριστιανού. Γι αυτό και πρέπει να είναι λευκά,αφού το λευκό συμβολίζει τη λαμπρότητα της ψυχής του βαπτισθέντος. Επίσης ο νεοφώτιστος ντύνεται με λευκά όπως και οι Άγγελοι και ο εξ Αναστάσεως Χριστός.

Εκτός από το στιλ και το χρώμα υπάρχουν και άλλα στοιχεία που χρίζουν προσοχής στην αγορά των βαπτιστικών όπως:

  •  Αρχικά είναι πολύ σημαντικό να αγοράζουμε τα βαπτιστικά ρούχα σε μεγαλύτερο μέγεθος για να μπορέσει το παιδί  να τα βάλει και αργότερα. Προσοχή όμως να μην το παρακάνουμε στο μέγεθος!
  • Καλό θα είναι να κάνετε την αγορά των ρούχων και όχι μόνο, σε συνεργασία με τους γονείς ώστε να ταιριάζουν με το ύφος ή το θέμα της βάπτισης.
  • Διαλέξτε τα βαπτιστικά εμπνευσμένοι από την προσωπικότητα του μωρού και όχι από τη μόδα. Επιλέξτε κάτι όμορφο και καλαίσθητο , αλλά όχι αυστηρό, η στιγμή είναι μοναδική, αντάξιο πρέπει να είναι και το ένδυμα.
  • Τα βαπτιστικά ρούχα, δεν χρειάζεται να είναι αποκλειστικά ροζ αν βαπτίσετε κοριτσάκι ή σιέλ για αγοράκι. Υπάρχουν αμέτρητα χρώματα και σχέδια που θα σας εντυπωσιάσουν. Το βασικό είναι να’ναι άνετα ώστε να μην δυσκολευτεί εκείνος που θα ντύσει το μωρό και μη εκνευρισουμε το μωρο στη προσπαθεια μας να του τα φορεσουμε .
  • Ακόμα και αν δεν έχουμε παρατηρήσει κάποια αλλεργία στο παιδί είναι πολύ καλό να προσπαθήσουμε να επιλέξουμε να του πάρουμε βαπτιστικά ρούχα τα οποία είναι κατασκευασμένα από υποαλλεργικά υφάσματα. Έτσι μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να δημιουργηθεί κάποιος ερεθισμός στο παιδί ή κάποια αλλεργική αντίδραση.
  • Μην δαπανάτε χρόνο να βρείτε μεμονωμένες λύσεις νομίζοντας ότι αυτή η λύση είναι πιο οικονομική, προτιμήστε το ολοκληρωμένο πακέτο, είναι βέβαιο ότι συμφέρει.
  • Η παράδοση λέει ότι ο νονός δεν πρέπει να αγοράζει για βαπτιστικά, παπουτσάκια "αγκαλιάς" ,γιατί το νεοφώτιστο πρέπει να φορέσει σταθερά παπούτσια που συμβολίζουν την σταθερή και γερή ζωή του.
  • Τέλος τα ρούχα του νεοφώτιστου κατά την αγορά τοποθετούνται σε μια βαλιτσούλα ή σ' ενα μπαουλάκι Έκτος λοιπόν από τα ρούχα θα πρέπει να περιέχει και τα αξεσουάρ όπως καπελάκι, σακάκι ή μπολερό και φυσικά τα λαδόπανα.